Header image
Единственият седмичник за Пловдив
  В БРОЯ ГЪДЕЛИ АРХИВ   бул. "Д. Николаев" 75 тел.: 032/649827  
     
 

Пловдив детрониран навръх Нова година, вече е нареден трети след Варна

 

На 31 декември 2006 г., навръх Нова година, топновинарката Ани Салич официално детронира Пловдив, обявявайки в централната емисия на Би Ти Ви, че Варна е вторият по големина град на България. Влизайки в Европа, градът на тепетата вече скромно ще наднича зад рамото на морската ни столица. Освен ако съвсем скоро не отиде и зад гърба на Бургас!

Дълги години пловдивчани говореха гордо за своя любим град като за втората столица на България. Всеизвестно беше тяхното съперничество със софиянци дали София, или Пловдив е лицето на България. Десетилетната препирня между „копелетата” и „майничките” бе пословична. Пловдивчани винаги са излизали моралните победители и заради славното минало на своя град, и поради неговото настояще. След обявеното от Ани Салич варненско превъзходство над Пловдив този спор със София става безпредметен. Дори смешен!

По-точно - ще е оттук насетне да се препираме, навярно с Пазарджик, кой град вече ще води знамето на провинциалното хоро.

Споменавайки Варна, Салич уточни, че е 500-хиляден град. А Пловдив днес наброява някакви си... 350 000!!!

Като за това число непременно трябва да благодарим на братята роми, защото имат особена заслуга - в Пловдив те са почти 50 000!!! С най-много роми сме в България! Благодарско! Без тях вече можехме да не сме и в десетката на най-големите български градове!

За кореняците пловдивчани детронирането на Пловдив е трагична новина, увреждаща трайно самочувствието им. За пловдивчаните пришълци това чак толкова не е съществено, може би! И за едните, и за другите обаче новото положение на Пловдив в класацията на българските градове би трябвало да има не само емоционално измерение. Защото зад тази променена позиция на града стои една много тежка констатация - Пловдив е в застой в развитието си, обезличил е физиономията си на водещ град.

Разбира се, градските управници и някои бизнесмени, прилепени за тях, веднага ще извадят тефтерите си, за да ни опровергаят колко много се е развил Пловдив, особено през последните 8 години. Списъкът им с големите успехи сигурно ще в няколко тома, поне! Нека да не изброяват постиженията. Да им повярваме! Но как да стане това, след като вече официално Варна е вторият по големина град у нас! Ако приемем, че Пловдив се е развивал успешно напред, това сигурно е ставало с вървене на... едно място. Иначе как Варна ще ни е надминала!?

Да, имаме си хубав кмет, да ни е жив и здрав, трети мандат да го споходи! Доста по-висок е от варненския градоначалник, видимо е по-напет от него, както биха отбелязали сияещо местни журналистки.

Но фактът си е факт - градът ни е детрониран!

Значи, май да си кмет на втория по големина град, вече не е достатъчно само височината и сексапилът ти. Нито опиянението на журналистките!

Много пловдивчани, особено по-младите, напуснаха града ни. Истина е! Кои отпрашиха към София, кои по чужбината. Повечето от тях - немили-недраги. Защо обаче го направиха? Едва ли заради това, че не си обичат родния град и не им се иска да живеят с родителите си, роднините си и приятелите си. Тогава защо? Когото и да попиташ от тях, ще ти отвърне: Няма реализация в този град! И така, човек след човек, семейство след семейство, живеещите в Пловдив се смъкнахме на 350 хил., по-точно 338 224 според последното преброяване!

А във Варна са станали 500 000, според Би Ти Ви! Защото там по-малко напускат града си! Дали понеже го обичат повече!? Едва ли!

Имат по-примамлива реализация в родния си град, тази ще да е причината. Да, варненци притежават море, това им е донесло много инвестиции и работни места. Но нима през тези десетки години, в които Пловдив беше по-развит икономически и всякак си град, във Варна е нямало море!?

Значи, другаде е проблемът! Както би казал народът, ще да е в пипето на управниците. На варненските, явно, то повече им сече.

Тук, междувпрочем, да засегнем и една друга, също детронирана слава на града ни - нали все добавяхме към Пловдив, че е културната столица на България. Те, градските управници, пак си го ползват това допълнение. Без да се усетят, че вече дори на една Каварна то по би й прилягало. Вижте само годишния й афиш кой е пял и играл в това градче-шепа! И го сравнете с пловдивското афишче!

Че на Пловдив културният му живот вече е колкото програмката на едно квартално читалище в сравнение с културната политика, ако щете, дори на едно Банско, дами и господа, би вметнал професор Вучков! Ако пък трябва и в това отношение да се премерим с Варна, нека отбележим само кои звезди участваха в посрещането на Нова година край варненската градска елха. И кои пяха край пловдивската. Под тепетата като че ли дойдоха тези, които на афишите ги пишат с по-дребните букви, или най-вече като „и други”! Така си е, звездите предпочитат да се изявяват винаги в по-големия град!

Нека градските ни управници повече не се прехласват да ни убеждават колко много е преуспял и се е развил градът ни най-вече благодарение на тяхната неуморна работа и инициативността им! Стига са вдигали олелия, че заради дошлите тук малцина незначителни чужди бизнесмени Пловдив е станал една малка Япония или един мини Китай. И не е ли време най-после да се поозаптят в напъните си да представят общинския любимец и ортак - хотелиера Георги Гергов, като мисията на Пловдив? Защото на пловдивчани още не им е достатъчно изяснено дали той смята да дава на града ни, или пък се кани повече да консумира от благата му.

Истината е непоклатима - Пловдив е град с около 350 000 жители, с 50 000 осиромашели роми и епидемия от хепатит в гетата, с недоволни и канещи се да се махат млади хора. Вече трети по големина град в България!

Наесен тази година ще има избори за нова градска власт. Кандидатите за кмет ще са много. Сред тях май ще е и сегашният. Хайде сега да видим кой от тях ще сложи като акцент на предизборната си програма целта Пловдив отново да стане вторият град на България!? И, разбира се, да ни убеди, че знае как да го направи и че може да го стори.

Защото възстановяването на тази позиция не е част от някакво шоу. А въпрос на чест и хляб за пловдивчани! И на това, децата им вече да не гонят михаля, а да си останат при тях!

 


Христо Бонев - общински съветник:

Още по-голямо забатачване ни очаква

Къде са причините Пловдив да изостава? Попитайте най-напред управляващите в града! И общината, и Общинският съвет носят вина, ако това е истина! Питайте кмета Иван Чомаков той да ви даде обяснение защо е така. Това е много лош знак за Пловдив - когато вече сме членове на Европейския съюз, да сме на трето място в страната! Лошо, лошо… Ама има една приказка: Каквото посееш, това ще пожънеш! Ама ние май през последните години нищо хубаво не сме посели, за да жънем добра реколта. Лошо, много лошо е това за Пловдив! Дори и аз, който съм голям оптимист, започвам да се съмнявам в това дали Пловдив ще върви нагоре, или ще става все по-зле и по-зле! Нали знаете, че всичко зависи от управляващите, всичко започва от главнокомандващите. При едно умно управление добрите резултати няма да закъснеят. А като знаем и каква година на борба за власт ни предстои, никой няма да мисли за Пловдив и пловдивчани, всеки ще обещава от хубаво по-хубаво, докато налапа кокала, от баницата има още какво да се реже. Една година на още по-голямо забатачване ни очаква. Питайте управниците да си кажат тежката дума какво правят, защо не го правят! Задавайте им неудобни въпроси, не ги жалете! Предстои ни една година на аклиматизиране в Европа, което е оправдание за властимащите. Но според мен всеки трябва да си понесе отговорността за стореното и нестореното в този град. През това време ще продължим да затъваме, ама то вече май няма и накъде да затъваме, ние и без това сме до гуша в тинята.


Николай Кузов - общински съветник:

Облажиха се!

На много приказки и обещания сме се наслушали, а в същото време виждаме какво става в града ни. В Общинския съвет само като гледате кой за какво и с кого гласува, става ясно каква цел гони. Не е тайна в Пловдив чии интереси се обслужват. Кой го интересува толкова какво ще стане в града, щом може да се облажи!? Само един пример, какво направиха с фирма „Градски транспорт” - доведоха шофьорите до просяшка тояга, дружеството ще фалира и ще го разпродадат на техни хора. И само това ли? По-добре да не говоря, то се вижда от всички ни, а пловдивчани са интелигентни хора и сами си правят изводи кой какво е направил за града ни.


Димитър Костов - общински съветник:

Вече сме на 23-то място

Аз преди малко се върнах от Истанбул. И просто не мога да направя никъде, ама никъде сравнение между двата града. Ние го изпреварваме само по възраст. Иначе сме на светлинни години от там. То чистота, то простор, то старини, то туристически обекти, запазени, с удоволствие да заведеш туристи, да им вземеш парите за разглеждане, да ги инвестираш отново в тях и така колелото да се върти за доброто на града. А ние какво? Унищожаваме и това, което имаме. Никой турист и лев не плаща за това, че разглежда толкова хубави археологически, исторически и какви ли не забележителности. А после общината нямала пари да ги поддържа! Като няма разумни управляващи в града, как ще има пари за туризма, и не само за туризма! Какви пари дава само държавата за Истанбул, какви пари дава и общината, просто не е за коментиране. А при нас нито от държавата, нито пък общината умее да търси и инвестира пари в града ни. Искате примери - дал господ! Като се почне от разкопаните улици, та се мине през изкъртените и почти липсващи спирки, които ни обещават от няколко години насам. Защо не питате Чомаков защо Варна е на второ място, а Пловдив след нея? Той може и да каже нещо. С това управление нашата община вече е на 23-то място по икономическо развитие. Няма нито един проблем, с който кметът и екипът му да се е справил! Вземете градския транспорт! Пълен провал! За чистотата на Пловдив да не говорим, заводът за преработката на боклуците зацикли. През това време там потънаха милиони, все пари на нас, данъкоплатците. Допуснахме епидемия от хепатит А! Какво още да посочвам, то всичко е батак?! Защо не идват инвеститори ли? Ами като продават и препродават парцели, за да вземат комисиони определени хора?! Как да дойдат инвеститори, като няма гьол? Нали трябваше първо да направим гьола, жабите сами щяха да дойдат. Ама няма нито гьол, нито жаби, а във Варна има и гьол, има и жаби. Пълна порнография е да теглиш кредит да оправяш улиците, а продаваш на безценица имоти! Такива лъжи и измами ни се ръсят! Добре, че не всички се хващаме на тях. Знаете ли какво става в този град? Аз научавам благодарение на гражданите, всеки ден при мене идват по 20-30 души и се жалват от управляващите на всяко ниво. Носят си хората и документи, доказателства. До гуша ми е дошло вече от простотиите на тая олигархия в Пловдив. Имам вече 70 питания по важни въпроси, касаещи града, а отговорите са толкова нескопосани и жалки. Да се смее ли човек, или да плаче, като вижда какво става тук и какво ни очаква с тези управници и на национално, и на местно ниво!? Още 9 месеца остават до изборите и жална ни майка, ако това управление допуснем да продължи и следващите четири години! Ако това стане, ще означава, че все още българинът не е излязъл от упойката, и хак да му е съдбата!


Тодор Кръстев - общински съветник:

И Бургас ни е изпреварил!

Смея да кажа, че и Бургас ни е изпреварил по макроикономически показатели. За мен специално това не е нещо ново, но не е за добро на Пловдив. Колкото до причините, те са комплексни. Немалка е заслугата за това състояние на града ни и на субективния фактор в лицето на местната власт. Сериозна вина за това имат управляващите. Нееднократно сме алармирали обществеността, че това е един печален факт - пловдивчани не заслужават да бъдат след Варна! От общинската управа винаги са реагирали много остро на забележките, отправени към тях. Въпреки да виждаха какво става в града, те не реагираха с нищо, за да променят Пловдив към по-добро. Освен това по отношение на редица показатели Варна отдавна е преди Пловдив, но това не стресна ни най-малко властимащите. Ако сме обективни, трябва да кажем, че наистина Пловдив е лишен от терени, които изкуствено бяха прибавени към общините „Родопи“ и „Марица”.

Във Варна нещата стоят по друг начин, там има много прилежащи територии, които умело се управляват. Наистина много са малко постъпленията в Пловдив от собствени приходи. Общината разчита на целевите субсидии от страна на държавата, това ясно личи при съставянето на бюджета. И това му е проблемът на града, т. е. на общината - като не може да се осигурят достатъчно средства, ще чакаме наготово и ще отстъпваме все по-назад в редицата. Колкото до ново управление на Пловдив, съм дълбоко убеден, че това трябва да стане още тази есен. Пълна промяна трябва да има в местната власт, нови лица, нов екип с нови прагматични виждания в управлението ни трябват. В крайна сметка за никого не е тайна, че през последните 15-16 години голяма част от политиците ни са обременени, затова крайно време е както на държавно ниво, така и в града ни да има нови хора, с модерно, европейско мислене, да мислят за хората и за града, а не за себе си и за определени кръгове около себе си. Трябва ни един нов екип, с един нов кмет, с едно новаторско отношение в управлението. Според мен прагматизмът трябва да е водещ елемент в работата на новия екип. Сега прагматизъм и новаторство в този екип и този кмет не виждам да има. По нищо не показват, дори в края на мандата, че смятат да се променят. Не са узрели за това, най-вероятно! Надявам се и пловдивчани да бъдат по-разумни на изборите през есента и да потърсят отговорност за неизпълнените обещания.